Budapesten tartották a "TWOWO - Távmunka nőknek" találkozóját

A TWOWO (Telework for women, magyarul Távmunka nőknek munkacímű, Grundtvig tanulási projektünk második rendezvénye zajlott le július 23-án Budapesten.

Emlékeztetőül, a projekt a nők nagyobb munkaerőpiaci jelenlétét kívánja segíteni azzal, hogy a távmunka végzéssel kapcsolatos ismereteket, tanulási szükségleteket határozza meg és terjeszti az érdekeltek, a foglalkoztatni kívánó vállalkozók és a munkanélküli, vagy állásban lévő, de távmunka iránt érdeklődő nők körében.

Itt volt Budapesten Shirley Borrett, az Angol Távmunka Szövetség vezetője, Alessandro Bogliolo, az Urbinói Egyetem Informatikai Tudományok tanszékének vezetője munkatársával, Erika Pigliapocoval, valamint a bolognai központú, de egész Olaszországot behálózó, Európai Uniós információkat továbbító Tulip Egyesület igazgatója, Lucia Cucciarelli. Őt munkatársa, Francesca Mezzadri kísérte el, aki újságíróként a Tulip Egyesület kommunikációjáért felel.

Az egy napos workshopon a résztvevők megbeszélték a projekt eddigi eredményeit. Laczkó Zsuzsa bemutatta a SEED Alapítvány által végzett friss távmunka kutatás eredményeit (a honlapon hamarosan teljes terjedelemben fent lesz). Emellett korábbi kutatások alapján beszámolt arról, hogy milyen jelenleg a magyar nők munkaerőpiaci helyzete, miért volna szükség számukra sokkal több munkahelyre. Az ábrák, adatok sokkolóak: a Magyarországon élő kisgyermekes nők elhelyezkedési esélyei a gyerekszámmal drámaian csökkennek, sereghajtók vagyunk az EU-ban. Az előadás kitért a SEED tavaly év végén lezárult vállalkozónők helyzetét vizsgáló kutatására is, amiből az látható, hogy a foglalkoztatásbővítés jót tehet a forráshiánnyal, önbizalomhiánnyal küzdő magyar üzletasszonyoknak. Különösen fontos lenne, ha a magyar vállalkozónők nagyobb arányban és kiterjedtebben használnák az informatika lehetőségeit. Ezeknek a feladatoknak az ellátására alkalmasak lehetnek teljes vagy részleges távmunkában, teljes vagy akár csak részmunkaidőben dogozó nők is, akik így a kisgyermekeik nevelését és a munkavégzést jobban össze tudnák egyeztetni.

Lucia Cucciarelli előadásában arról beszélt, hogyan változtatja meg a nők életét a tanulás, illetve az információs társadalom eszközei. Alessandro Bogliolo vezetésével a résztvevők részletes útmutatást kaptak arról, hogyan tudják használni a nemrég elkészült honlapot www.twowo.eu, amely a projekt eredményeinek bemutatása mellett interaktív felületet biztosít a konzorcium tagjainak az egymással való kommunikációra is. A távoktatásban alkalmazott népszerű moodle szoftver segíti a projekt résztvevőket, hogy úgy diskuráljanak egymással a honlapon keresztül, mint ahogyan tették ezt a SEED irodájában.

Alessandro bemutatott egy nagyon szellemes matematikai módszert is arra, hogy hogyan lehet egy adott munkakört elemezni távmunkavégzés szempontjából. Az általa kidolgozott módszer lehetővé teszi, hogy a munkakört sztenderd mutatók alapján jellemezzük és ezek alapján a vállalkozás, illetve intézmény bevezesse a távmunkát, pontosan felmérve a kritikus pontokat is.

A rendezvényre meghívtuk Képes Jánost is, aki a Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központ Távmunka Programirodájának vezetője. Az iroda kezeli Magyarországon 2003 óta a távmunka pályázatokat, ezért Képes úr a pályázatok tapasztalatait mutatta be egy előadás keretében.

A kemény munkával töltött napot a Margitkert étteremben egy vidám, cigány muzsikával aláfestett vacsora zárta. A nálunk vendégeskedő csapat nem csak távmunka szakértelmünket, hanem magyar konyha remekeit is nagy érdeklődéssel és örömmel fogadta.

Korábbi hírek a projektről:

Elindult a Grundtvig által támogatott TwoWo projekt.