fbpx Esélyegyenlőségi workshopok 2008. | SEED Alapítvány

Esélyegyenlőségi workshopok 2008.

Teremts esélyt Magadnak és Másoknak!

Workshopok mikrovállalkozásoknak (Beszámoló)

A SEED Alapítvány az ország négy helyszínén - Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Szombathelyen - workshopokat tartott a mikrovállalkozásokat érintő foglalkoztatási és esélyegyenlőségi kérdésekről. Az eseményeken olyan mikrovállalkozók vettek részt, akiknek már van alkalmazottja, vagy tervezik, hogy a közeljövőben munkatársat vesznek fel. Az OFA által is támogatott rendezvény célja az ismeretek megosztásán túl a résztvevő vállalkozók gyakorlati tapasztalatainak összegzése, amely a rövidesen elkészülő munkáltatói kézikönyvben is olvasható lesz. A "Teremts esélyt magadnak és másoknak!" elnevezésű SEED projekt részeként futó eseményen a hátrányos helyzetű csoportok munkába állításáról, a mikrovállalkozások ezzel kapcsolatos lehetőségeiről, az ebből származó kölcsönös előnyökről volt szó.

A workshopok forgatókönyve minden esetben azonos volt. Egy két órás - nagyon szűk időkeretre korlátozódó - interaktív beszélgetés zajlott, közben prezentáció folyt, amelyből minden tárgyalt témakörhöz hasznos kiegészítő információkat kaptak a hallgatók. Minden résztvevő kapott egy projekt tájékozatót, egy listát a pályázatokon többletpontokkal értékelt esélyegyenlőségi intézkedésekről, valamint két esélyegyenlőségi kérdőívet, amelyből az egyiket a helyszínen véleményezett, és a megjegyzésekkel együtt visszaadott, illetve egyet saját használatra. Megkaptak továbbá a prezentáció anyagát, amely fogalom meghatározásokat, a hátrányos helyzetűek munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatos statisztikákat, az esélyegyenlőséget elősegítő lehetséges vállalkozói intézkedéseket és az ebből származó előnyöket tartalmazza, illetve a pályázati lehetőségekről, az elérhetőségükről és az értékelési szempontokról is szó esett.

A csoporttagok többsége pozitív értelemben érzékenyen reagált az esélyegyenlőség témájára. A résztvevők nyitottságukkal egymást inspirálták a gondolkodásban. Számos hasznos hozzászólás érkezett minden témában, és az interaktivitás nem csupán a résztvevő és a tréner közötti kommunikációra korlátozódott, hanem egymás felvetéseire is szép számban reagáltak.

A workshop végén kitöltött értékelőlapok alapján nagy többségben hasznosnak és elgondolkodtatónak találták a résztvevők a tárgyaltakat. A workshop tanulsága többek számára az, hogy szélesebb látókörben kell a foglalkoztatásra tekinteni, sok olyan szempontot is érdemes figyelembe venni, ami eddig nem jelent meg. Éppen ezért fontos a folyamatos információszerzés. A vállalkozások a jövőben az anyagi támogatáson, pályázati lehetőségeken túl a széleskörű, közérthető tájékoztatást igénylik, például a munkaügyi központoktól, de azt is várják, hogy pontosan tudják milyen kérdéssel, kihez fordulhatnak. Képzettebb munkaerőt is szívesebben látnának, illetve a munkavállalók képzésének lehetőségei is érdeklik őket. A fejlesztési lehetőségeket megfogalmazó üzleti terv készítésében, pályázati tanácsadásban, projekt menedzsmentben várnak segítséget. A résztvevők azt is javaslatként fogalmazták meg, hogy erősítsük a téma súlyát a tömegkommunikációban. A workshopokat követően a résztvevők folyamatos kapcsolattartására és más, a témára nyitott vállalkozók tapasztalatcseréjére hoztuk létre az esélyegyenlőségi fórumot honlapunkon. Sajnos ezen fórum már azóta bezárt.

A helysznek és időpontok az alábbiak voltak:
2008. február 20.: Szeged (Kálvária sugárút 14.)
Szervező: Nagyné Takács Ágnes (Dél-Alföldi Teleházak Közhasznú Egyesülete), a.takacs@vnet.hu

2008. február 21.: Budapest (VI. Podmaniczky u. 75.)
Szervező: Graczka Sylvia (Infometria Kft.), info@seed.hu

2008. február 26.: Debrecen (Simonyi u. 44.)
Szervező: Vas Judit (Debreceni Női Váltó), vasju@yahoo.com

2008. február 27.: Szombathely (Petőfi S. u. 1/B)
Szervező: Prépost Hajnalka (Vas Megye és Szombathely Város Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványa), prepost@vas-hvk.axelero.hu