fbpx Teremts esélyt magadnak és másoknak! | SEED Alapítvány

Teremts esélyt magadnak és másoknak!

Ezen az aloldalon a 2007. szeptember 1. és 2008. augusztus 31. között lezajlott projektünkről adunk tájékoztatást. A projekt legfőbb célja, hogy segítsen a vállalkozók között sokszor esélyhátrányban működő mikrovállalkozásoknak és a munkaerőpiacon hátrányosan megkülönböztetett munkavállalóknak az egymásra találásban. A program az „Egyenlő esélyek mindenki számára európai év" keretében, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával valósult meg.

Előadások, workshopok és kommunikáció

A projekt során folyamatosan kiemelt figyelmet fordítottunk a téma kommunikálására:

  • Kb. 30 partnerszervezetünket kértük meg a projekt népszerűsítésére, kommunikálására.
  • 2007 novemberében előadtunk a témában a veszprémi esélyegyenlőségi konferencián, az előadás letölthető az oldal aljáról
  • 2008. január 15-én az Echo TV „Vállalkozz okosan!" című műsorában is lehetőségünk nyílt a témát népszerűsíteni.
  • 2008. februárjában az ország négy helyszínén szerveztünk interaktív workshopokat, amelyekről a részletek elolvashatóak.
  • A projekt eredményeit és tanulságait a 2008. június 26-i zárókonferencián osztottuk meg az érdeklődőkkel. A konferencia beszámolója, már elérhető honlapunkon.

Esélyegyenlőségi kézikönyv

A projekt végterméke egy útmutató mikrovállalkozások számára. A kézikönyv „Esélyegyenlőségi kézikönyv mikrovállalkozások számára" címmel, "Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez" alcímmel jelent meg. A téma elméleti hátterének kidolgozása után a végleges változatba integráltuk a workshopokon elhangzott mikrovállalkozók problémáinak, véleményének gyakorlati tanulságait. Más szóval a könyv két modulja ugyanazt az információhalmazt kétféleképpen dolgozza fel: egyszer inkább elméleti, egyszer pedig inkább gyakorlati irányból. Az első feldolgozás végigmegy az esélyegyenlőség szabályozásán az Európai Unióban, illetve Magyarországon, és végigveszi, hogy mindez milyen kötelezettségeket és lehetőségeket jelent egy mikrovállalkozás számára a vállalkozás különböző területein. A másik feldolgozás pedig két olyan gyakorlati, a mikrovállalkozások számára (is) életbevágó területet foglal össze az esélyegyenlőség szempontjából, mint a munkáltatói kötelezettségek és a mikrovállalkozóknak (is) szóló foglalkoztatást segítő támogatások. Az elméleti modulba nem kerültek napi aktualitások (pl. aktuális jogszabályok, pályázati lehetősé-gek), míg a gyakorlati modulba igen. Így a kézikönyvnek van olyan része, amely hosszú időn át aktuális lesz, ugyanakkor a másik részét feltehetően évente aktualizálni kell majd.

A kézikönyv teljes anyaga letölthető lentről.

A kiadvány szabadon terjeszthető, tartalma forrásmegjelölés mellett idézhető. Irodánkban (1024 Budapest, Rómer F. u. 22-24.) a kézikönyv nyomtatott változatát is át lehet venni.

További publikációk

Egyéb

A nyertes pályázat részletei: a projekt indokoltsága és rövid összefoglalása. Részletek...

A program megvalósulását az "Egyenlő Esélyek Mindenki Számára Európai Év - 2007" keretében az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja.