Elindult a vállalkozói inkubációs programok előminősítése

Magyarországon az első három évben megszűnő vállalkozások aránya igen magas, ami komoly gazdaságfejlesztési nehézséget jelent. A kkv-k hároméves túlélési rátája 2015-ben 53,8% volt, azaz a létrejövő új kkv-knak alig több mint a fele éli túl az alakulását követő első három évet. Az induló vállalkozásokat információ- és kompetenciahiány, valamint a fejlett háttér-infrastruktúra hiánya jellemzi. A vállalkozások inkubációja egy olyan hatékony gazdaságfejlesztési eszköz, amely ösztönző közösségi teret és nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtva segíti az új vállalkozások létrejöttét, a kezdő vállalkozások hatékony és eredményes fejlődését. A nemzetközi gyakorlat elemzése azt mutatja, hogy az „inkubált vállalkozások” átlagosan kétszer nagyobb eséllyel tudnak hosszútávon versenyben maradni, mint azok, amelyek izoláltan, önállóan indultak.

A fenti problémát érzékelve a Kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében Vállalkozói és ipari inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatása címmel pályázatot hirdet mikro-, kis- és középvállalkozások részére. A pályázatokat október 17-től lehet benyújtani.

A rendelkezésre álló keretösszeg 3 milliárd forint. A támogatásból lehetőség nyílik többek között vállalkozói inkubációs program, illetve ipari inkubációs szolgáltatást célzó programok kidolgozására, azok továbbfejlesztésére, valamint többek között infrastrukturális fejlesztésre is. A mikro-, kis- és középvállalkozások 5 és 300 millió forint közötti összegre nyújthatnak be támogatási kérelmet, a megvalósításra rendelkezésre álló időtartam tevékenységtől függően legfeljebb 12 vagy 18 hónap.

A pályázati felhívás elsődleges célja olyan inkubációs tevékenységet folytató szervezetek támogatása, amelyek szolgáltatásaik fejlesztésével hozzájárulnak az új vállalkozások fejlődéséhez, továbbá képesek együttműködni más inkubátorokkal. Fontos, hogy összehangolt együttműködések valósuljanak meg egy adott régió nagyvállalatai, kis- és középvállalkozásai, szakképzési centrumai, valamint mérnökképzést biztosító felsőoktatási intézményei között, és hosszú távon fenntartható együttműködések szülessenek a vállalkozásokat támogató háttér-infrastruktúra biztosítására.

Ennek a feladatnak az inkubátorok csak akkor tudnak megfelelni, ha az ügyfeleik szükségleteiből kiindulva színvonalas és hatékony szolgáltatásokat nyújtanak, ezért szükséges a jelentkezők előminősítése. Az előminősítés fókusza ezért elsősorban a fejlesztő szolgáltatásokra való felkészültség és alkalmasság vizsgálata.

Az előminősítést a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány végzi el a GINOP-1.1.2-VEKOP-17-2018-00001 kódjelű projekt megvalósítása keretében. Azok a vállalkozások, amelyek tervezik támogatási kérelem benyújtását, első lépésként az alábbi linken elérhető portálon regisztrálhatnak.
Itt tölthetik ki az előminősítési kérdőívet is. https://inkubatorminosites.seed.hu/

Az előminősítési folyamat lebonyolításáról és az elbírálási szempontrendszer összetevőiről a külön menüpontban elérhető Eljárásrendből tájékozódhatnak a pályázók.

HQ:
1025 Budapest II. kerület
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu