Megvannak Magyarország első tudásbarát szervezetei

Tavaly szeptemberben hirdette meg a Tehetség és Tudás Központ Alapítvány (TTKA), valamint a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány Magyarországon első ízben a „Generációk közötti tudásátadás a szervezetekben – jó gyakorlatok” címet viselő pályázatot, amelynek nyertesei megkapják a „Tudásbarát szervezet 2019” – elismerést. A díjakat február 6-án ünnepélyes keretek között adták át a győztes vállalatoknak. A két szervezet mostantól minden évben meg fogja hirdetni a pályázatot, és remélik, egyre több vállalat, közöttük növekvő számú kis- és középvállalkozás érez majd késztetést arra, hogy bemutassa a tudásátadásban meglévő jó gyakorlatát. 

A pályázat kiírásakor a két szervezet abból indult ki, hogy egy vállalkozás versenyképessége, fejlődése szempontjából rendkívül fontos érték a cégnél felhalmozott tudás gondos megőrzése, hatékony továbbadása a fiatalabb nemzedékeknek, legyen szó generációváltó családi vállalkozásokról vagy szakmán belüli tudás- és tapasztalatátadásról.

Pályázni a következő három kategóriában lehetett

  1. A vállalaton belüli tudásátadás eszközei, folyamata, tudásbrókerek a cégen belül.
  2. A tudásmegosztás digitális eszközei, módszerei.
  3. Klasszikus generációváltás, illetve szakmák átadása generációk között.

Egy pályázó több kategóriában is adhatott be pályázatot. Ugyanazon kategóriában lehetőség volt nagyvállalati, valamint  kis- és középvállalati díj átadására, hiszen a kisebb cégek a nagyokéitól lényegesen különböző feltételek között működnek, s nem lett volna méltányos együtt versenyeztetni őket a nagyvállalatokkal. Örvendetes, hogy a nagyvállalatok mellett egyre több kkv is figyelmet fordít erre, a piaci pozíció megtartása és növelése érdekében jelentős, belső erőforrásokat aktivizáló tevékenységre.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai a következők voltak

Barathy Tamás alapító, Colibri HR Solution & Blue Colibri App
Dr. Berendi Péter tulajdonos, Roland Divatház
Gyulay Tibor alapító, MTA TM Bizottság
Heal Edina vezető, Egyenlítő Alapítvány
Katona István ügyvezető igazgató, Celanese Hungary Kft.
Katona Melinda kuratórium elnöke, TTKA Tehetség és Tudás Központ Alapítvány
Lakatosné Lukács Zsuzsanna ügyvezető, SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány
Németh László elnök, IPOSZ
Pomázi Gyula elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Dr. habil. Velencei Jolán egyetemi docens, Óbudai Egyetem

Pályázatok és győztesek

A pályázatra 15 vállalat összesen 18 pályamunkát nyújtott be. Az 1. kategóriában 10 vállalat mérette meg magát (2 kisvállalkozás és 8 nagyvállalat); a 2. kategóriában 5 vállalat (2 kisvállalkozás és 3 nagyvállalat); a 3. kategóriában pedig 3 nagyvállalat „mérte össze a tudását”.

Az 1. kategóriában (A vállalaton belüli tudásátadás eszközei, folyamata, tudásbrókerek a cégen belül) a nagyvállalati díjat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek ítélte oda zsűri, míg a kisvállalkozások közül a p2m Consulting pályázatát ítélte a legjobbnak a grémium.

A 2. kategóriában (A tudásmegosztás digitális eszközei, módszerei) a nagyvállalatok közül a LEGRAND Magyarország Villamossági Rendszerek ZRT. pályázatát tartotta díjra érdemesnek a zsűri, a kisvállalkozások közül pedig a Zsiráf Kreatív Ügynökség vitte el a pálmát.

A 3. kategória (Klasszikus generációváltás, illetve szakmák átadása generációk között) nagyvállalati győztese az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. lett (ebben a kategóriában középvállalat és kisvállalkozás nem indult).

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu