Mentor vagy tanácsadó?

A Személyes Vállalkozói mentorprogram salgótarjáni toborzórendezvényén főleg arra voltak kíváncsiak a részt vevő vállalkozók, hogy mi a különbség a mentor és a tanácsadó között.

Nem véletlenül merült fel ez a kérdés, hiszen valóban könnyen össze lehet keverni a kétféle tevékenységet, másfelől pedig a program részeként lehetőség van arra, hogy bizonyos speciális problémák áthidalása érdekében tanácsadót vonjanak be a mentorálási folyamatba, összesen 25 órában.

Sokféle szempont merült fel, aminek alapján különbséget lehet tenni mentor és tanácsadó között. Az egyik legfontosabb distinkció talán az, hogy a tanácsadó egy szűk területnek (szervezetfejlesztés, marketing, jogi ügyek) a szakértője, de azt a szűk területet valóban mélységében ismeri, és ő ebben a szűk szegmensben ad tanácsot. A mentor ezzel szemben a nagy egészet látja, sokkal szélesebb a spektrum, ahol ő tud utat mutatni, s a részterületekről ugyan vannak ismeretei, de azok nem olyan mélyek, mint a tanácsadóéi. Kicsit másképpen talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy a mentor mutatja az irányt, azonosítja − természetesen a mentorálttal közösen − a főbb problémákat, a tanácsadó pedig mondjuk úgy, lent a gépházban, beállítja, kezeli a gépeket.

Egy másik fontos különbség, hogy a tanácsadó nem a saját tapasztalataiból dolgozik. Ő a tankönyvekből megtanult elméleti tudást igyekszik alkalmazni az adott vállalkozásnál. A mentor ezzel szemben „az élet iskolájában” összeszedett tapasztalati tudását, a vállalkozása irányításában szerzett tényleges tapasztalatait, a tankönyvekből biztosan nem megtanulható bölcsességét osztja meg a mentorálttal. Ő nem azt mondja, amikor ő és a mentoráltja szembesülnek egy adott helyzettel, hogy: azt olvastam, hogy ebben az esetben ez meg ez a teendő; hanem azt: amikor én hasonló helyzetbe kerültem, ezt és ezt tettem. A mentor tudása tehát inkább gyakorlati, mint elméleti.

Lényeges eltérés, hogy a mentor nem valamiféle díjért dolgozik együtt a mentorálttal. Teljesen más a motivációja, mint a tanácsadóé. A mentor olyan ember, aki először is adni akar. Talán azért, mert annak idején, amikor esetleg nehezebb helyzetben volt, ő is kapott valakitől önzetlen segítséget; talán azért, mert úgy érzi, hogy ő kapott már eleget, itt az ideje annak, hogy adjon is; talán azért, mert egyszerűen szeretné megméretni magát segítőként; vagy talán azért mert adni egyszerűen jó. Az már csak hab a tortán, ha a mentorálási folyamat során mentor és mentorált úgy látja, hogy tere lenne közöttük az üzleti együttműködésnek, vagy a mentor más mentorokkal megismerkedve jut ugyanerre az eredményre. Az elsődleges cél azonban mindenkor a segíteni akarás.

Van azonban egy nagyon fontos hasonlóság is a mentor és a tanácsadó között: egyik sem hoz döntést az adott vállalkozó helyett. A döntéshozatal súlya és felelőssége, az adott döntés következményeinek viselése mindenkor annak a vállalkozónak a vállán nyugszik, akié a vállalkozás.

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu