Mentorok és mentoráltak jelentkezését várja a SEED Alapítvány

Mentorok és mentoráltak jelentkezését várja a SEED Alapítvány

Alapos szakmai előkészítés után 2019. február 6-án elindult az Országos Vállalkozói Mentorprogram. A projekt célja a kis- és közepes vállalkozások (kkv) versenyképességének, hatékonyságának növelését szolgáló közvetett támogató eszközök országos bevezetése.

A hazai mikro-, kis- és középvállalkozói szektor előtt álló legnagyobb kihívás a hatékonyság növelése, s ezáltal a szektor versenyképességének javítása. A kormányzat kiemelkedő jelentőségűnek tekinti a gazdaság törzsét alkotó kkv-k fejlesztését, szakmai támogatását. Ezért indította el „A KKV szektor hatékonyságának növelése pénzügyi ismeretek fejlesztése, vállalkozói mentorálás biztosítása révén” című projektet, rövidebb nevén az Országos Vállalkozói Mentorprogramot.

Ebben a projektben az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány is konzorciumi tag. A SEED egyebek mellett a személyes vállalkozói mentor program kidolgozásával és működtetésével vesz részt a közös munkában.

A személyes vállalkozói mentorálás során a mentor megosztja szakmai-üzleti tudását, tapasztalatait és bölcsességét a mentorálttal, aki képes és kész is hasznosítani azokat vállalkozásának stabilizálása vagy növekedési pályára állítása érdekében.

A személyes vállalkozói mentorálás három célcsoportja: a női vállalkozók, a fiatal vállalkozók és a generációváltás előtt álló családi vállalkozások.

A mentorálási folyamat hossza minimum 9, maximum 12 hónap. Ez alatt az idő alatt egy mentor két-három mentorálttal dolgozik együtt. A mentorok a folyamat megkezdése előtt – a SEED Alapítvány szervezésében − kétnapos szakmai felkészítésben részesülnek, amelyen elsajátítják a mentorálás szakmai fogásait.

Mivel a mentor a mentorálási folyamatban részben a szakmai-üzleti tudását és tapasztalatait osztja meg a mentorálttal, minimum 5 éves vállalkozói múlttal, legalább 5 fős mikro- vagy kisvállalkozás működtetésében szerzett tapasztalattal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel kell rendelkeznie. A szakmai kvalitásokon túl fontos, hogy a mentor hiteles, nyitott, elfogadó, konstruktív, kreatív és empatikus legyen.

Mentorált pedig az a vállalkozó lehet, aki a vállalkozását szeretné magasabb növekedési pályára állítani, de úgy érzi, hogy ehhez nincs elég ereje és tudása, ezért szívesen igénybe venné egy tapasztaltabb, gyakorlottabb vállalkozó segítségét. A mentorált első és legfontosabb tulajdonsága tehát a jó értelemben vett szakmai alázat. Nagyon lényeges, és ezzel összefüggő elem, hogy a mentorált képes és kész legyen a mentor által neki átadott tudás átültetésére a saját vállalkozói gyakorlatába; szembe tudjon nézni vállalkozása gyengeségeivel, felismerje az erősségeit, és képes legyen (szervezeti) folyamatokban gondolkodni. És persze, ez is nagyon fontos, gondolja nagyon komolyan, hogy változtatni akar, hogy jobb akar lenni, és ezért hajlandó legyen, ha nem is mindent, de sok mindent megtenni.

A mentorálási folyamat során mentor és mentorált munkáját támogatandó rendelkezésre állnak tudásmegosztó rendezvények, különböző mentorklub események, valamint voucher keretében speciális tanácsadások.

A mentorprogramba, akár mentorként, akár mentoráltként 2019. február 6-tól kezdődően lehet jelentkezni.

További részletekért keresse Danics Ágnes kolléganőnket az adanics@seed.hu vagy a +36 30 647 1977 elérhetőségen. Regisztráció és jelentkezés esetén kattintson a linkre

A rendezvényen készült képeket itt nézheti meg:

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu