Mentorválasztó rendezvény – a kölcsönösség jegyében

Október 17-én tartották meg az Országos Vállalkozói Mentorprogram Személyes Vállalkozói Mentorálás alprojektjének keretében az első mentorválasztó rendezvényt. Az eseményen csaknem 70 fő vett részt, akik közül harmincan mentorként, negyvenen pedig mentoráltként voltak jelen. A rendezvény célja az volt, hogy a mentoráltak és a mentorok személyesen is találkozzanak, és kiderüljön, ki kivel szeretne együttdolgozni a következő egy évben.

A Személyes Vállalkozói Mentorprogram lényege, hogy tapasztalt vállalkozók osztják meg tudásukat és bölcsességüket kevésbé tapasztalt vállalkozótársaikkal azért, hogy utóbbiak vállalkozása lendületet vegyen, és növekedési pályára álljon.

„Olyan mentorokat kerestünk, akik valóban hajlandók megosztani azt a sok tapasztalatot, amelyet az évek során szereztek, és olyan mentoráltakat, akik valóban hajlandók azt elfogadni” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a Személyes Vállalkozói Mentorprogramot megvalósító SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vezetője. Ugyanakkor a későbbi felszólalásokból, megnyilatkozásokból az is kiderült, hogy a folyamat nem ennyire egyirányú, hiszen több megnyilatkozó mentor is hangsúlyozta, hogy ők is nagyon érdeklődve várják, mit tudnak majd tanulni, milyen ötleteket kapnak a saját vállalkozásukra vonatkozóan a mentoráltjaiktól. Mert fontos a kölcsönösség – hangsúlyozták.

Arra a kérdésre, hogy ki milyen reményekkel érkezett a rendezvényre, ki mit vár a találkozótól, nagyon sokféle válasz született. Volt, aki abban bízott, hogy a meglévő vállalkozási ötletét fókuszáltabbá tudja tenni, más azt várta, hogy a vállalkozás és a család közötti egyensúly megteremtésére vonatkozó útmutatást kap, megint mások egy jó gondolatot, egy jó mondatot, empátiát és optimizmust, új kapcsolatokat reméltek.

A „plenáris ülés” után kis csoportokban folytatódott a rendezvény. A szervezők célja az volt, hogy valamennyi mentorált találkozzon valamennyi mentorral, azzal a megszorítással, hogy a generációváltás előtt álló vállalkozások képviselői csak azokkal a mentorokkal ismerkedtek meg, akik már maguk is végigmenedzseltek egy generációváltást, vagy adtak ilyenben tanácsot.

A kiscsoportos beszélgetések során több mentorált is említette, hogy a vállalkozását sikerült egyedül eljuttatnia egy bizonyos pontig, de most szeretne szintet ugrani, ehhez viszont már külső segítségre van szüksége. Sokan kifejezetten ezért jelentkeztek a mentorprogramba.

A vállalkozói létforma sajátosságát rendkívül plasztikusan fejezte ki az egyik mentor: a vállalkozás, mondta, olyan, mint a versenysport. Nagyon sok lemondással és áldozattal jár. Csinálni kell hóban, fagyban, forró napsütésben, hajnalban és éjszaka. A vállalkozónak azt a kérdést kell feltennie magának, hogy tud-e úgy küzdeni, mint egy élsportoló. Ha a válasz igen, akkor van esély arra, hogy fel tud nőni a vállalkozás.

A Személyes Vállalkozói Mentorprogramban a mentoráltak választják a mentorokat. A személyes találkozás sokat nyom a latba. Több mentorált is elmondta, hogy a PROFIL oldalon, amelyen a mentorok és a mentoráltak bemutatkozó anyagai találhatók, már kiválasztották, hogy kivel szeretnének dolgozni, de a rendezvényen szerzett új benyomások alapján újabb mentorok is képbe kerültek.

Egy mentorált három mentort jelölhet meg, akik közül bármelyikkel szívesen együttműködne a mentorálási folyamatban. Egy mentor azonban maximum kettő, nagyon indokolt esetben három mentorálttal tud hatékonyan együttdolgozni. Ha ennél többen jelölik meg, akkor ő választja ki, melyik az a két mentorált, akivel elkezdi majd a munkát.

A rendezvény végén a mentoráltak megjelölték a számukra szimpatikus mentorokat, innen fogva pedig a SEED Alapítvány munkatársainak a feladata, hogy a következő két hétben egyeztessenek a mentorokkal, és kialakítsák a mentor−mentorált párosokat.

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu