Néha meg kell állni, le kell ülni és körül kell nézni

Izgalmas, informatív és inspiratív beszélgetéssel zárult július 9-én a SEED Alapítvány április végén indult Online Vállalkozói Fóruma, amely a szervezet egyik válasza volt a járványhelyzet miatt előállt kommunikációs nehézségekre, s amely ezúttal online és offline „módban” is megtekinthető volt. Az offline rendezvénynek, amely egyben a SEED Alapítvány és a PWA – Sikeres Nők Egyesülete által kiírt Van egy történeted? pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényeként is szolgált (erről lásd külön hírünket), a Bringóhintó Kft. adott otthont a Margitszigeten. A beszélgetésben Katona Melinda, a Sikeres Nők Egyesületének elnöke kérdezte Nagy Annát, az Egyszülős Központ alapítóját és vezetőjét, és egyben a 2019-es év legsikeresebb női vállalkozóját arról, hogy milyen vállalkozói készségek, kompetenciák vihetnek sikerre egy vállalkozást.

A két évvel ezelőtt létrejött Egyszülős Központ egy társadalmi vállalkozás, amely a befolyó bevételeit egyszülős családok támogatására fordítja – kezdte a bemutatkozást Nagy Anna. Magyarországon körülbelül 300 000 ilyen család van, amelyek félmillió gyermeket nevelnek. A családok mintegy 50%-a szegénységben vagy mélyszegénységben él, úgyhogy nagy szükségük van a támogatásra.

Milyen kompetenciák segítették, hogy létrehozza ezt a szervezetet? – tette fel a kérdést Katona Melinda.

Anna 15 évvel ezelőtt alapította az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt az egyszülős családok megsegítésére, és 13 évig küzdött azért, hogy létrejöjjön a központ. Így nem csoda, ha a megszállottságot, az ügybe vetett megingathatatlan hitet jelölte meg olyan tényezőként, amely a siker egyik legfontosabb záloga. Az elmúlt 15 év alatt pedig leginkább azt tanulta meg, hogy ha voltak is elakadások, szívóssággal, makacssággal, elszántsággal sikerült túllendülnie rajtuk. És ha egyszer elhatározott valamit, akkor a szerencse is megjelent előbb-utóbb.

Maga a központ egyébként állami támogatásból jött létre, de a fenntartása már nem az állam, hanem az ott dolgozók feladata. Éppen ezért, hiába társadalmi vállalkozás, ugyanúgy kell működtetni, mint bármely más céget: bevételeket kell generálni és okosan kell gazdálkodni a költségekkel. Ennek megfelelően például a központ Üllői úti ingatlanát nemcsak használják, hanem igyekeznek azt sokoldalúan hasznosítani is: ezért működik az épületben kávézó, ezért adják bérbe különböző rendezvényekhez, és ezért működtetnek benne „külsősök” számára is hozzáférhető játszóházat.

Természetesen ahhoz, hogy el tudjon jutni a megfelelő emberekhez, kiterjedt networkre van szükség – hangsúlyozta az Egyszülős Központ vezetője -, ami nagy érték, és amivel ő egyébként rendelkezik is.

Ezen a ponton jegyezte meg Katona Melinda, hogy az általa vezetett Borealis Consulting Kft. női vállalkozókra vonatkozó felmérése szerint, a hölgyeket magas intelligencia, az alacsonyabb kockázatviselési hajlandóságból fakadóan válságállóbb vállalkozás, és a bevonó típusú vezetés előtérbe helyezése jellemzi. Ugyanakkor csekély az önbizalmuk, amikor le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, és az üzleti kapcsolatrendszerük sem igazán kiterjedt.

Miután díjátadó gálán is voltunk, óhatatlanul szóba került a 2019-ben elnyert elismerés. Anna kiemelte, hogy PR és kapcsolatépítés szempontjából is hasznos volt a pályázat. Majd hozzátette: „Nagyon jó volt a jelentkezés folyamata, hiszen össze kellett szedni magam, kicsit kívülről kellett ránéznem önmagamra, a vállalkozásra. Megállni, leülni, körülnézni – ezt azóta is rendszeresen gyakoroljuk a csapattal.”

Ezzel az évadzáró eseménnyel búcsúztunk a rendkívüli kihívásokkal bővelkedő 2020. első félévétől. A fórumok során nemcsak tudáshoz, információhoz juthattak a résztvevők a beszélgetőtársaktól, hanem vállalkozói esettanulmányok is segítettek, hogy azokat a saját vállalkozásukra tudják formálni.

A teljes beszélgetés felvétele megtekinthető és hallgatható a SEED Alapítvány honlapján.

Ősszel ismét folytatjuk a fórumsorozatot, addig is jó pihenést, feltöltődést kívánunk minden kedves Olvasónknak a nyári időszakra, vigyázzanak a maguk és mások egészségére.

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu