Online Vállalkozói Fórum – Támogatási és hitellehetőségek – hogyan használjuk okosan?

A 2020. június 4-ei fórumesemény beszélgetőtársai Glósz Andrea, a Glósz és Társa Kft. ügyvezetője és Kéri Viktor, hitelezési és vállalatfinanszírozási szakértő voltak.

A finanszírozási lehetőségek bemutatását megelőzte egy összefoglaló a pénzügyi eszközök fajtáiról és jellemzőiről, illetve a Magyar Nemzeti Bank által készített felmérés eredményeinek ismertetése. Ezek azzal a céllal történtek, hogy lássuk, bár az elérhető források tárháza széles, akkor tudjuk ezeket jól használni vállalkozásunk fejlesztésére, ha tudjuk, hogy mi a pontos fejlesztési célunk és ahhoz melyik eszköz a legmegfelelőbb. Minden más eset hosszú távon gyengíti vállalkozásunk pénzügyi stabilitását.

Kéri Viktor részletesen bemutatta a finanszírozási célok rendszerét és az azokhoz illeszkedő eszközöket. Az eszközök tekintetében a törlesztési módokról és fizetési feltételekről és a hitelköltségek adózási vonzatáról is képet kaphattunk.

A Magyar Nemzeti Bank vállalkozások körében járványhelyzet kapcsán végzett felmérése legfontosabb megállapításait is megismerhettük a felmérésben részt vett 5000 válaszadó gazdasági várakozásain és tapasztalatain, eddig tanúsított magatartásán keresztül.

Viktor az egyes hitelprogramokat és feltételrendszerüket is ismertette, így a Növekedési Hitelprogramot (NHP), az NHP Hajrá-t, a Széchenyi Kártya Programot és annak 6 termékét, az MFB Krízis hitelt és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciatermékeit.

Glósz Andrea elsősorban azokra a sarokpontokra hívta fel a figyelmet, melyek befolyásolják a jelen kormányzati beavatkozásokat. Ezek közül a legfontosabbak: a 2019-2030 évekre szóló KKV Stratégia, a 2014-2020 közötti EU-s programozási időszakban elfogadott program-dokumentumok és a hazai költségvetési források felhasználásának szabályozása, valamint az a Gazdaságvédelmi Akcióterv, mely beavatkozásaival folyamatosan illeszkedik a gazdaság aktuális helyzetéhez.

Andrea összefoglalta a vissza nem térítendő támogatások rendszerét, mely során kiemelte és részletesen is bemutatta a bérhez kapcsolódó támogatásokat és a kkv-k részére meghirdetett fejlesztési pályázatokat.

A támogatott hitelek és tőkeprogramok kapcsán Viktor által elmondottakat egy olyan szemüvegen keresztül egészítette ki, mely a fejlesztési cél mellett a vállalkozás aktuális helyzetéhez (vállalkozói méret, cél és ügyfélminősítés) igazodóan vizsgálja meg, melyik konstrukció lehet a leginkább optimális az adott vállalkozás számára.

Részletesen 3 pályázat került áttekintésre, köztük az a GINOP-1.2.8-20 és VEKOP-1.2.6-20 kódjelű felhívások, melyek értékelése során az Országos Vállalkozói Mentorprogramban résztvevő mentorok és mentoráltak előnyt élveznek.

A beszélgetőtársak által elmondottakat az alábbi prezentációk is részletesen tartalmazzák.

https://seed.hu/files/attachments/inline/keri-viktor-hitellehetoseg.pdf

https://seed.hu/files/attachments/inline/glosz-es-tarsa-tamogatasi-lehetosegek.pdf

A beszélgetés itt tekinthető meg:

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu