Sikeres SEED-képzések Sárospatakon és Boldogkőváralján

Sárospatak Város Önkormányzata megbízásából a „Helyi foglalkoztatási együttműködés kialakítása Sárospatak központtal” című TOP-5.1.2-15-BO1-2016-00005 kódszámú program keretében a helyi termelők és szolgáltatók alapvető vállalkozói készségét növelő képzéseket tartott a SEED Alapítvány Sárospatakon és Boldogkőváralján 2019. január 11. és március 3. között. Hercegkúton március 22-23-án az üzleti tervezést segítő business model canvas elsajátításával és a vállalkozók saját üzleti tervének elkészítésével zárul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei SEED-képzés sorozat.

A SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 1990 óta foglalkozik vállalkozói kompetenciafejlesztéssel. Az alapítvány célja a kezdetektől az, hogy az ösztönös vállalkozók hosszú távon gondolkodó, tudatosan tervező vállalkozókká váljanak. A SEED alapvetően a női vállalkozókra koncentrálva fejlesztette a programjait, a közelmúltban azonban a fiatal vállalkozók, a generációváltás előtt álló családi vállalkozások és a digitális kihívással szembenéző vállalkozások is a célcsoportjába kerültek. Ez utóbbi vállalkozói kör számára fejlesztette ki legújabb szolgáltatását, a QuickIT-t. A 2 x félnapos intenzív készségfejlesztő tréning keretében a résztvevők választ kapnak arra, mit jelent digitális vállalkozásként működni. A képzés részeként olyan digitális megoldásokkal ismerkednek meg, amelyek segítik őket a vállalkozói hétköznapjaik során a munkafolyamatok és a pénzügyek megtervezésében, lebonyolításában, ellenőrzésében, az ügyfelekkel és az üzleti partnerekkel való kommunikációban, a vállalkozási folyamatok nyomon követésében, értékelésében.

A sárospataki és boldogkőváraljai 6×2 napos tréningsorozatra, amely a Vállalkozói tudnivalók, tennivalók, tanulnivalók címet viselte, a legkülönbözőbb területekről és korosztályokból érkeztek érdeklődők. A fotóstól és IT-szolgáltatótól kezdve a mezőgazdasági őstermelőn át a sportszerforgalmazóig terjedt a résztvevők köre, akik között volt 18 éves gimnazista és az ötvenes éveit taposó vállalkozó egyaránt. A programban a két helyszínen 12 nő és 12 férfi vett részt.

A tréningsorozat nemcsak arra kínált jó alkalmat, hogy a résztvevők különböző kompetenciákat sajátítsanak el, hogy jobban megismerjék önmagukat, összeállítsák saját vállalkozásuk üzleti tervét, és ezáltal megalapozottabban vegyenek részt az üzleti életben,  hanem arra is, hogy jobban megismerjék egymást, és akár üzleti kapcsolatba is lépjenek egymással. A szakmai tudás és kompetenciák megszerzése mellett általában is ez a képzések másik legnagyobb hozadéka. A résztvevők visszajelzéseiből az derül ki, hogy az új tudás megszerzésén, az üzleti szemlélet erősödésén túl a kapcsolatépítés lehetősége, az új emberekkel történő, üzleti együttműködésre is alkalmat adó megismerkedés volt számukra különösen fontos.

A tapasztalatok alapján a SEED Alapítvány képzései hozzájárulnak ahhoz, hogy egyrészt a munkaerőpiaci szempontból is jó helyzetben lévő fiatalok ne vándoroljanak el a megfelelő munkahelyek és fejlődési lehetőségek hiánya miatt, hanem helyben találják meg a számításaikat akár egy prosperáló vállalkozás beindításával. Másrészt a képzések által nyújtott tudás révén megerősödő, sikeres vállalkozók az általuk alkalmazott munkatársak révén hozzájáruljanak az adott település (térség) foglalkoztatási problémáinak enyhítéséhez.

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu