Toborzórendezvény Nyíregyházán

Jó, hogy vannak a vállalkozókat segítő programok

Sokan voltak kíváncsiak a Személyes Vállalkozói Mentorprogram részleteire a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány által május 7-én Nyíregyházára szervezett toborzórendezvényen. Az előadók és hozzászólók egyaránt kiemelték, hogy az ilyen programoknak köszönhetően a vállalkozók már nem érzik úgy, hogy magukra vannak hagyva a problémáikkal.

A rendezvény résztvevőit Szabó István, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. Amellett, hogy ő is megjegyezte, milyen fontos, hogy napjaink vállalkozói egyre több helyről kapnak támogatást és információt, kiemelte a generációváltás problémáját, aláhúzván, hogy sorskérdéssé válik, lesz-e valaki, aki átveszi majd ezeket a vállalkozásokat.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy a legkisebb vállalkozások érdekképviseleti szervezeteként az IPOSZ nagyon fontosnak tartja a Személyes Vállalkozói Mentorprogramot, amely segítheti ezt a vállalkozói kört a túlélésben, a növekedési pályára állásban, hiszen az egyéni vállalkozások ötéves túlélési rátája ma kevesebb, mint 30 százalék. Ő is kitért a generációváltás kérdésére, hangsúlyozva, hogy világszinten csak minden harmadik családi vállalkozásnál sikeres az első generációváltás, mindössze 13 százalékuk éri meg a harmadik generációs szakaszt és csupán 3 százalékuk jut el a negyedik generációig. A családi vállalkozások a teljes magyar vállalkozói kör 58 százalékát teszik ki, a GDP több, mint felét állítják elő, és a foglalkoztatottak több, mint 50 százalékának biztosítanak munkahelyet. Mind társadalmilag, mind gazdaságilag hatalmas veszteség lenne tehát, ha a nem jól menedzselt generációváltás miatt eltűnne a kétharmaduk a gazdaságból.

Ezt követően az MKIK képviselője röviden bemutatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mentorprogramját, amely a beszállítóvá válásban és az exportpiacokra való kijutásban nyújt segítséget a vállalkozóknak.

Lakatosné Lukács Zsuzsanna, a SEED Alapítvány ügyvezetője többek között arról beszélt előadásában, hogy mennyire fontosak a vállalkozók számára a korszerű tudás megszerzését támogató programok, mint amilyen például a Személyes Vállalkozói Mentorprogram. Kiemelte, hogy a személyes mentorálás mindkét fél részéről önkéntes, a mentornak pártatlannak és tárgyilagosnak kell lennie, a bizalom alapja a felek között az üzleti titoktartás, és nagyon fontos a mentor részéről a személyes példamutatás. Hangsúlyozta, hogy egy vállalkozónak mentoráltként csak akkor érdemes csatlakoznia a programhoz, ha tényleg a maximumot akarja kihozni a vállalkozásából.

Danics Ágnes, a Személyes Vállalkozói Mentorprogram szakmai felelőse a program részleteibe avatta be a résztvevőket.

Az eseményt egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amelyen mentorok és mentoráltak osztották meg tapasztalataikat a résztvevőkkel. A beszélgetés egyik résztvevője, Tóth Andrea, 8 vállalkozás (rész)tulajdonosa és vezetője, több mentorprogram aktív résztvevője azt emelte ki, hogy a vállalkozóknak mennyire fontos, hogy kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezzenek, ami a Személyes Vállalkozói Mentorprogramban az egyik fő követelmény a leendő mentorokkal szemben.

 

A toborzó rendezvények következő állomásai: május 27. Szombathely.

 

A nyíregyházi eseményről a helyi média is beszámolt, melyek az alábbi linkeken tekinthetőek meg:
Híradó 2019. május 7-én, kedden
Kölcsey televízió 201ö. május 7., Országos Vállalkozói Mentor Program

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu