„Visszaadni abból, amit kaptam”

Július 2-3-án a mentorjelöltek meghallgatásával folyatódott a Személyes Vállalkozói Mentorprogram, az Országos Vállalkozói Mentorprogramnak a SEED Alapítvány által menedzselt alprojektje. Többségében nagyon elkötelezett, lelkes, tapasztalt vállalkozók jelentkeztek a programba, akik vagy azért szeretnének mentorok lenni, mert ők is sok segítséget kaptak a vállalkozói pályájuk során náluk tapasztaltabb vállalkozóktól, amiből most szeretnének valamit visszaadni, vagy éppen ellenkezőleg, nekik nem volt kihez fordulniuk a problémáikkal.

Amikor a SEED Alapítvány az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara konzorciális partnerségében megvalósítandó Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében elindította a Személyes Vállalkozói Mentorálás alprojektet, sokan hitetlenkedve rázták a fejüket: ebben a rohanó, önérdek vezérelt világban, ugyan ki jelentkezik mentornak, feláldozva a szabadidejét, vagy elvéve az időt és az energiát a saját vállalkozásától. A fejlemények rácáfoltak a kétkedőkre: a program őszi indulásához közeledve alig van már kiadó mentori hely a programban.

A mentornak jelentkezők, akárcsak a programhoz mentoráltként csatlakozni kívánók, az online jelentkezési lap kitöltését követően személyes interjún vesznek részt. Ezen a „felvételiztetők” megpróbálják egyértelműen tisztázni a jelentkező motivációit, igyekeznek felmérni elkötelezettségének mélységét, és egyáltalán, megérezni a személyiségét. Mindebből nagyon informatív, érdekes, kellemes vagy éppen kemény beszélgetések alakulnak ki.

A július eleji meghallgatáson is sokféle ember, sokféle vállalkozó vett részt. A többségük már most nagyon mély elkötelezettséget mutatott a program iránt. Többen is elmondták, úgy gondolják, eljött az ideje annak, hogy ne csak kapjanak, hanem vissza is adjanak valamit abból, amit a pályájuk során kaptak. A többség pontosan látja a kis- és középvállalkozói szektor rendkívül fontos szerepét a gazdaságban, és azzal, hogy segítséget nyújtanak majdani mentoráltjuknak, egyúttal a szektor megerősödéséhez is szeretnének hozzájárulni. Ahogyan egyikük fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy mi történik a nemzetgazdasággal. A multik jönnek-mennek, de a kkv-k maradnak. Ezért nem mindegy, hogy mi lesz velük.”

Többen voltak olyanok a jelentkezők között, akiknek a következő időszakban fel fog szabadulni egy bizonyos időmennyiségük, amelyet szeretnének hasznosan eltölteni és valamilyen jó ügyre fordítani. Nyilvánvaló igény a mentorok részéről, hogy megosszák azt a tudást és tapasztalatot, amelyet a pályájuk során szereztek.  „Annyi minden van a szürkeállományomban, hogy úgy érzem, más is tudna profitálni belőle” – mondta egyikük, aki éppen a harmadik diplomája megszerzéséhez szükséges államvizsga letétele után sietett a SEED-interjúra.

A mentorjelöltek legkésőbb augusztus folyamán visszajelzést kapnak arról, hogy átmentek-e a rostán. Ezt követi egy kétnapos szakmai felkészítés, majd egy személyes ismerkedés a leendő mentoráltakkal. Reményeink szerint szeptember végén, október elején kezdetét veszi maga a mentorálási folyamat, amelynek során mentor és mentorált 9-12 hónapig dolgozik együtt a mentorált vállalkozásának megerősítésén, dinamizálásán.

 

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu