Női példaképek női vállalkozóknak

Sajtóközlemény                                                              Kiadta: SEED Alapítvány, 2019. 02. 28.

Női példaképek női vállalkozóknak

A nők gazdasági életben történő érvényesülését támogató Professional Women’s Association (PWA) – Sikeres Nők Egyesülete és az elsősorban női vállalkozások fejlesztésével foglalkozó SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány a „Digitális Startup Stratégia női vállalkozások fejlesztésére vonatkozó elemeinek fejlesztését szolgáló mintaprojekt”-jének támogatására, és a vele való együttműködésben pályázatot hirdetett 2018 legsikeresebb női vállalkozóinak (vállalkozásainak), női vezetőinek megtalálására, valamint a leginspirálóbb női sikertörténet kiválasztására. A pályázatok közül február végén választotta ki a zsűri a nyerteseket.

Nagyon fontos, hogy a gazdaság számára komoly potenciált képviselő nők minél többen kezdjenek el vállalkozni, illetve minél többen döntsenek vállalkozásuk fenntartása, továbbvitele mellett. A kormányzat a Digitális Jólét Program  keretében döntött arról, hogy a női vállalkozók körében népszerűsíti a vállalkozói gondolatot, erősíti a vállalkozói szellemet. Erre a feladatra a SEED Alapítványt kérte fel.  Az nem kérdés, hogy a jó példák, a sikeres nők bemutatása ösztönzőleg hat a vállalkozást tervező vagy vállalkozást fenntartó hölgyek számára saját vállalkozásuk értékelésekor. Ezért a SEED Alapítvány számos egyéb javaslat mellett a példaképek bemutatását is nagyon fontosnak tartotta, s javaslatot tett arra, hogy ez legyen a női vállalkozói szellem erősítésére vonatkozó mintaprojekt.

A SEED Alapítvány a női vállalkozók körében ismert és a női vállalkozókat jól ismerő Professional Women’s Association-nel közösen írta ki  a három elemből álló pályázatot. Keresték 2018 legsikeresebb női vállalkozóját (vállalkozását), legsikeresebb női vezetőjét és leginspirálóbb női sikertörténetét. A felhívásra az előbbi felsorolás sorrendjében 18, 4, illetve 22 pályázatot nyújtottak be a hölgyek.

A pályázatok közül hét tagú zsűri választotta ki a győzteseket. A zsűri tagjai:
Katona Melinda PWA, elnök
Lakatosné Lukács Zsuzsanna SEED Alapítvány, ügyvezető igazgató
Szikszay Zsuzsa Community Impact Manager, United Way Hungary
Kiss Aranka szervezetfejlesztő, pszichológus
Szabó Andrea projektmenedzser, BPM tanácsadó,
Soós Viola HR szakértő

2018. Legsikeresebb női vállalkozója: Nagy Anna, az Egyszülős Központ megálmodója és vezetője.
“2005-ben, amikor létrehoztam az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítványt, a fiam még csak négyéves volt, én pedig valamivel korábban lettem egyedül nevelő szülő. Sokan nem értették, hogy miért kell erről beszélni, még akkor sem, amikor megtudták, hogy 300 ezer hozzám hasonló szülő él Magyarországon, akik összesen több mint félmillió gyereket nevelnek egyedül. Hosszú évek teltek el, amíg önkéntesként, más önkéntesekkel közösen igyekeztünk segíteni, ahol lehetett és minden fórumon, ahova bejutottunk, elmondtuk, hogy szükség lenne egy helyre, egy egyszülős központra, ahova ezek a nagyon kemény munkát végző szülők eljöhetnének, segítséget, támogatást, közösséget találnának.

Az Egyszülős Központ megnyitása óta – vagyis az elmúlt nyolc hónapban – kb. 3000 egyszülős családnak – szülőknek és gyerekeknek – nyújtott támogatást, segítséget, programot.

2018. Legsikeresebb női vezetője: Ónodi Ágnes, Babahordozó Kft.
“39 évesen egy (már tíz éve) jól működő Kft. vezetője voltam. Tizenöt édesanya dolgozik a cégben, amit a társammal és azóta már barátnőmmel alapítottunk (a SEED Alapítvány gyöngéd és hatékony támogatásával). Mind a tizenöten kisgyerekek mellett, részmunkaidőben dolgozunk, tizenötünknek összesen harminchat gyereke van. A munkahely, amit teremtettünk államilag is (többszörösen is) elismert családbarát munkahely.

Azért csak voltam vezető, mert a társammal, Szabó Verával 2017 decemberében úgy döntöttünk, hogy változtatunk a társaságunk működési módján: lemondunk a főnökségről, és nem is adjuk azt át másnak. Szervezetünket teljesen önszerveződésre és bizalomra alapuló, hierarchiamentes szervezetté alakítjuk át. Azóta nem vagyunk vezetők, mert nincsen vezetőnk. Én is egy vagyok a tizenötből.”

2018. Leginspirálóbb sikertörténete: Palya Bea, az első magyar női énekes-dalszerző
“Írtam hát szabadon, arról, ami mozgatott: a generációs láncban lévő erőről, arról, mit hagytak ránk az őseink és lehet-e ezen változtatni, anyaviszonyról, apaviszonyról, pozitív és negatív testképről, flörtről, exekről, beavatódásról, szexualitásról, a szavak nélküli érzéki viszonyról, amely két szerelmest, vagy akár szülőt és gyermeket köt össze, írtam szülésről, születésről, életről és halálról, pártalálásról és válásról, találkozásról és elválásról.

Ezek nemcsak női témák, ezek egyetemes, emberi témák, női nézőpontból megírva. Ennek a női nézőpontnak, ennek a testi élményektől átitatott dalszerzésnek nagyon is helye van. Nem a férfiak által írt dalok helyett – hanem melléjük.

Az én munkám nem a vagy-ról szól, hanem az és-ről, férfi ÉS nő együttműködéséről szól, hiszek a két nem párbeszédében. (…) És minderre egy olyan vállalkozást építettem, amely tükrözi a fenti párbeszédet: a Palya Bea Produkcióban nők dolgoznak, a zenészeim pedig férfiak. Imádom ezt az egyensúlyt, ezeket a találkozásokat.”

Hisszük, hogy a fenti történetek, megoldások, példák erőt és inspirációt adnak valamennyi női vállalkozónak vállalkozásuk sikerre viteléhez.

További információ:

Katona Melinda, PWA, melinda.katona@borealisconsulting.hu; +36 30 445 3487
Lakatosné Lukács Zsuzsanna, SEED Alapítvány, zsuzsanna.lukacs.lakatosne@seed.hu; +36 20 474 7486

Iroda:
1025 Budapest,
Szépvölgyi út 98. Fsz. 2.

+36-30-564-3331

seed@seed.hu